Ofte stillede spørgsmål:
  1. Hvad siger reglerne om at flyve aerobatics?
  2. Kan introduktionen gennemføres på mindre end 5 timer?
  3. Tilbyder CAVOK kurser i aerobatics?
  4. Hvordan kommer jeg i kontakt med ligesindede piloter?
  5. Er der nogen restriktioner mht. at have passagerer med, når man flyver aerobatics?

1. Hvad siger reglerne om at flyve aerobatics?

I forhold til overhovedet at måtte føre flyet skal man selvfølgelig have gyldigt certifikat til SEP-Land og gyldig medical, der skal være gennemført familiarization, og man skal have gennemført difference training til constant speed propel.

Derudover har vi i CAVOK besluttet, at man for at kunne føre flyet alene skal have mindst 200t PIC og have gennemført et aerobatics check (typisk 3-5 timer) hos en af de flyveskoler, som vi samarbejder med.

Slutteligt har Trafikstyrelsen i BL 7-1 (afsnit 4.1.7) fastsat nogle regler for, hvor og hvornår der må flyves kunstflyvning. Kunstflyvning må ikke udføres:

Bemærk:I EASA regi er der nye regler på vej i forhold til en egentlig EASA aerobatics rating, der i fremtiden kan være nødvendig for at kunne flyve aerobatics.


2. Kan introduktionen gennemføres på mindre end 5 timer?

Formålet med træningen er 2 ting :

1. Familiarization
OY-NIN er det eneste fly af sin art i DK, og det er af sikkerhedshensyn vigtigt for os, at piloter bliver grundigt introduceret for flyet inden man slippes løs. Dertil kommer evt omskoling til constant speed prop.

2. Grundtræning I aerobatics.

Når instruktøren har forvisset sig om at pilotet kan stoffet, og har en seriøs holdning til flyvning, clearer han piloten til alm. leje (solo). Det er således meget forskelligt (forventer vi) hvor hurtigt man bliver clearet, idet nogle er bedre disponeret for at gennemføre grundtræningen end andre f.eks. på baggrund af erfaring eller håndelag. Instruktør påtager sig ansvaret for at frigive folk til flyvning, så det er op til ham, om det er 1½ eller 8 timer, der skal til. Instruktøren har endvidere CAVOK’s pålæg om at afvise piloter, som han ikke er tryg ved. Vi forventer ikke programmet normalt kan gennemføres på mindre end 3 timer, men det er ikke et formål I sig selv at have 3 timer.


3. Tilbyder CAVOK kurser i aerobatics?

Nej – CAVOK beskræftiger sig kun med udlejning af fly, men vi har nogle gode samarbejdspartnere, som vi kan henvise til. Se kontakt siden.


4. Hvordan kommer jeg i kontakt med ligesindede piloter?

Vi vil kraftigt opfordre til at blive medlem af Dansk Kunstflyver Union (DKFU) uanset om man allerede har kunstflyvererfaring eller ej. Unionen er et rigtig godt sted at skabe kontakt med ligesindede piloter, få gode råd om sikkerhed, flyvning, konkurrenceflyvning (på alle niveauer) og meget andet.


5. Er der nogen restriktioner mht. at have passagerer med, når man flyver aerobatics?

Når du er checket ud til aerobatics, og du føler dig tryg ved de manøvrer, som du har lært, kan du tage en passager med i flyet.

Når der er to personer i flyet er det begrænset hvor meget fuel, der må være i flyet for at flyet stadig er i Aerobatics kategorien. Mængden kan beregnes vha. tabellerne i POH'en. Regnearket, som kan hentes i performance-sektionen, kan også give et fingerpeg.

Q & A